Anak yang baik - Shalia

3 September 1988... at 3.00 a.m I was rushed to Hospital Ampuan Aminah, Johor Bharu, by my father & mother-in-laws. I was 24 only 24 then, and there I was...ready to give birth to my 3rd daughter. My hubby was in PULADA (Pusat Latihan Tentera Darat) - training.

Dok tengah kelam kabut daftar masuk, tetiba Atok realise yang kunci umah ilang!! So Atok
turun gi cari kunci yang ilang. Qima dan Qhida..Opah jaga kat kreta. Mean while, nurse check and I was 6cm dilated so nurse terus tolak mama masuk delivery room. 5 minutes.. Shadatul Shalia(shasha) pun lahir... syukur kepada Allah semuanya selamat.

Atok pulak..bila cari kunci tak jumpa..Atok pun naik balik ke maternity ward and waited eagerly outside tha delivery room. Atok mula suspen bila dengar org menjerit2 dlm delivery room tuh.
Atok pun..sekejap bangun..sekejap duduk..serba tak kena risaukan keadaan mama. Tengah Atok dok gelabah, keluar la nurse dari dalam delivery room tu.. "Eh! Pak Cik! Nape Pak Cik tunggu kat sini lagi? Anak Pak Cik dah di tolak ke bilik..." (bilik no brapa dah tak ingat).

"OOh tak bersalin lagi budak ni, orang lain rupanya yang menjerit2 tadi. Alhamdulillah" pikir Atok. So Atok pun terus gi bilik nak jumpa Mama. Sampai jer kat bilik, Atok terperanjat besar tengok Mama terbaring kat katil dan dalam katil baby sebelah katil mama tu ada baby!!!
"Laaa ko dah bersalin Na??" kata Atok terkejut. Atok terus qamatkan ko dan terus turun nak bagi tau Opah, Qima dan Qida kat kreta.

"Nanti tengahari kami datang balik. Ni tak tau lagi mcm mana nak masuk umah..kunci ilang" kata Atok.

Kecoh Atok..sian Atok.

3.67 kg, shaaha mmg baby yang tembam dan cute!! Tengahari tu, smua datang.... Atok, Opah, Papa, Qima dan Qida. Mama dah boleh balik tengahari tu. Papa uruskan dan kita smua balik umah kat Tmn Daya!!

Sha..kecik2 dulu ko mmg yg paling nakal!! Mmg selalu buat Mama marah.
Ko selalu jadi mangsa amarah ibu muda ini pada waktu itu...kena cili mulut..kena titik tangan dengan hammer...kena libas dgn getah paip..etc

Tapi sekarang tak lagi dah...
Ko lah anak yg baik, ambil berat tentang Mama dan smua ahli keluarga, sangat berdikari, suka dan ikhlas menolong Mama, Papa dll. Ko tak da Mama sunyi Sha....

Mama harap ko faham semua tindak tanduk mama pada ketika itu bukan kerana benci tapi bertujuan mendidik. Maafkan Mamaya Sha....

Ya Allah ya Tuhan ku sesungguhnya Shasha anak yang baik, Kau lindungilah dia setiap masa, peliharalah keimanannya, kehormatanya, kesihatanya, keselamatanya dunia dan akhirat. Semoga dipertemukan jodoh yg soleh dan menyayangi ko hingga ke akhir hayat. Semoga ko dpt capai cita2 dan berjaya dunia akhirat. Y Allah ya Tuhan ku...jadikanlah dia ahli syurga Mu ya Allah.....Amin ya Rabbal Alamin.

I LOVE YOU and HAPPY 21ST BIRTHDAY!!!

4 comments:

Noraishikin Mohd Salleh said...

*touching*.....rasa nak menangis :'(
btol apa mama kata..mmg shasha sangat baik.wlaupun mulut dia kdg2 pedas, tp hati dia sangat baik :)

sha, kakak sayang sgt dekat shasha..sama jugak mcm mama, kakak doakan shasha berjaya selalu dan cepat bertemu jodoh yg soleh :) happy bday sha. mwah mwah :*

Spunky Sally said...

Luv all of u eternally

Muhammad said...

part yg last tu mmg x bleh tahan lah mama..mau mengalir air mata jgk ni..huhuhu..anyway, sha mmg anak yg baik.

ShashaLia said...

waaaa... saya sgt touching dgn post ini..

Post a Comment

 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates