First Family Trip in 2010

    Selepas subuh bersantai sambil tengok News on tv dalam bilik. Bermaalasan..planning dalam kul 8.30 kang, asa usual gi breakfast and pergi pasar berdua. Tetiba Papa kata "Nak gi Alor Setar tak?". Ish Papa ni biar betul semalam anak2 ajak..kata tak nak, dok umah lagi best. Tetiba lak nak gi. Mama pun apalagi memang mood nak gi jalan2 dok bersemarak dari semalam lagi..terus la jawab nak!! Papa pun terus call this Chalet (got the number from a fren) and made reservations..siap nak amik 2 chalet lagi, but I said one enough la kot coz there are 2 rooms. Chalet terapong katanya! Kat area Sembeling, Sg. Petani. Terapong pun terapong laaa..janji berjalan. Shima agak cuak disitu apabila mendengar perkataan 'terapong'..creepy dia kata. So, again, asa usual Papa akan teriak "20 minit..tayar bergolek!!!". Maknanya, kami kena la bersiap dalam masa 20 minit! Apa lagi semua melompat bangun and as usual...managed to get ready on time! Amazing kan?

   Our cats, especially Ahmad Russel sensed that they will be left behind. Russel..muka dah lain mcm dah...asyik mengekor Shasha and Shima...mungkin nak kata "Nak ikut ble?" Sian Ahmad Russel kena tinggai!! Gedebak gedebuk, masukkan barang dalam kereta, dgn comforter, dgn bantal busuk masing2..kreta papa dah penuh macam kapal haji. Papa plaks siap bwk 3 rod pancing..nk memancing kat chalet terapong la katakan...So bertolak dari rumah araound 9.50.

   Perjalanan lancar, tak byk kereta atas highway. Papa bwk relex2 110km/hr (biasa la Mat Skima)...Papa will never drive exceeding the speed limit. Kami stop kat R&R Tapah. Orang punya la ramai!!! Papa, mama dan Danish grabbed a table and makan mee kari, Papa pny mknana wajib kalau berhenti kat Tapah.. Shima, Shida, Shasha and Alin..pi makan KFC. Semua dah kenyang..after 20 minits, kami sambung journey. Semua excited and tak sabar nak santai kat Chalet terapong tuh...

    Perjalanan lancar, semua tak tido kecuali Danish..eh ke ade yg lain yg tido...mm ntah la tak perasan. Sepanjang jalan dok bersembang, tak perasan sapa yg tak join kecuali Danish. Anyways...sampai SP around 4 pm..tunggu Dasri jap kat GIANT, Jln Sg Pasir. Dasri datang terus tuju ke chalet terapong tu..Jerai View nama tempat tu...tgk jer tempat tuuu, tersentot sket coz tmpt tu mask agak ke pendalaman, no shops nearby and the worst thing is once you are transported to the chalet, air surut, you kena tunggu sehingga air pasang semula keesokkan harinya untuk naik bot semula utk balik ke tanah besar. Oh TIDAK!!!! Everybody except Papa and Danish said NO to chalet terapong. So Papa reluctantly..ikut ckp kitorang. Cari tempat lain. Bye!!

   So kitorang pon sambung perjalanan ke Sg. Petani...the best part is..Papa bwk kami masuk Kem Lapangan Terbang..tgk umah lama..nostalgia nyer! tapi sedih tengok condition umah tu yg mcm tak berjaga. Keluar dari Kem ikut pintu belakang, terus stop kat Swiss Inn, i like it here coz the pool is awesome. So, checked in 2 rooms. Danish terus insisted to jump into the pool right away...so kasi chan laaa. Kakak2 pon teruja tgk pool tapi tak bwk attire, so kena gi beli swimming attire la plaks..nasib baik Tesco dekat ja. Petang tu dihabiskan dgn bermalasan di tepi pool sambil makan french fries and watermelon juice sambil tgk anak2 mandi kolam.

  Lepas maghrib, kami keluar makan di jam besar bersama Dasri sekeluarga. Makan nasi dg sup gear box, ada yg makan mee hoon sup, ada yg makan yong taufu, ada yang makan nasi goreng ikan masin...yg pastinya..memang SEDAAAAP!! Pas tu kami belarak plak ke rumah Papa nyer ex-driver, Abang Mi. Rindu nyer dgn famili tuu..lama tak jumper. As usual, Kak Zan, the wife memang akan jamu laksa..best giler!! Makan lagi! Mak ai..kenyang..mcm anaconda dah kami smua!! After chatting 4 quite a while, agak2 dah reda sket rindu, kami pun minta diri to retire 4 the day..PENAT gilos! Esok pagi2 dah nak bertolak ke Alor setar plaks..makan kenduri plak. Makan lagiiii! Selalunya lauk kenduri belah2 utara ni, memang best. So, alor Setar here we come!

    Lepas subuh Papa, Mama, Danish and Shasha siap2 dan turun breakfast. yang lain2 tu..biasa la, pese tak makan pagi. Eh, ke pesen tak bgn pagi..either or applies lah. Breakfast kat hotel, then the 4 of us keluar round2 kat SP. Mula2 gi cari kwn papa dekat pasar Sg Lalang. Terharunya dia, tak sangka Papa cari dia after all this years. Pas tu gi cari umah cikgu Fatimah (cikgu Shasha masa darjah 6)..tapi dia tak ada di rumah.la plak. Tak ada rezeki nak jumpak..but the thought that counts. Pas tu nak sambung jalan2, lalu depan umah Jaja's beloved uncle...siap suruh shasha tangkap gambar..nk send kat Jaja..ahaks..

    Balik hotel, Danish's another swimming episode..sampai kul 11.15 jer. Pas tu naik siap2 utk pegi kenduri.
Sampai di tmpt kenduri..as expected, lauk kari daging dia...PERGH!!! Sedap gilos!! Air nyira..lagi la SEDAP!! Mama broke all her diet rules and belasah the food! After kenduri, ada lagi sati mission...nak jumpa Shasha nyer very dear fren, Ezah! Nak jumpa kat mana ek? Tempat paling senang..Menara Alor Setar. so we went there and jumpa la budak Ezah tu. Hugged her and kissed her..missed her so..Papa bought tickets to go up the tower..so we did.

    Lepas tu ingat nak terus push off ke SP...tp si Toain sibuk suruh pi umah dia jugak2. Tak nak menghampakan Toain, kami pun pi la umah dia...disitu kami di jamu Pulut Udang dan Tepung Bungkus panas!!! PERGH!! Sedap nyer!! One taste i won't forget! Toain!! Nak kueh tu lagi ble?!! Lepas kekenyangan buat kali yg keberapa ntah..kami pun bertolak ke SP....

   Again kerana tak nak menghampakan orang, kami singgah plak kat umah Dasri. Lepas solat makan lagi. Kali ni makan Laksa Teluk Kecai yg famous tuu!! THE BEST LAKSA I HAVE EVER TASTED!!! serious, sedap ya amat! Lepas makan laksa yg sedap itu, lepas freshenup, lepas solat..kami pun bertolak balik ke KL.
Selamat sampai ke KL jam 1.15 am!!

   The unplanned, short trip turned out to be a very enjoyable and memorable trip ever! What a start 2010!!!
Hopfully there will be many more happy and interesting trips like this for us to enjoy and treasure in the whole of 2010 and many years ahead!!!


Spunky Sally

4 comments:

tchersally said...

aiseymannnn..i missed all the excitement..?? unplanned trip may end up so much fun compared to a well planned trip..reading this n3 pun dah buat i rasa excited..sis..come let us go somewhere raya cina ni nak?? the "innocent eleven" of us haha..jom laaa..makan2..ambik gambar..sembang2..giggle2..wah..tetiba rasa sangat amat2 bersyukur dgn kebahagiaan anugerah Allah ni kan sis..

Mard said...

rindu nye nak balik utara....
cuti ujung tahun baru ni tak dapat pi, banyak hal yg tak dapat di elak kan. maybe cuti mid-year ni ke.

Spunky Sally said...

tchersally: bole aja..dgr kata baim ada sesi menembak waktu tu...bole la kita tag along..after that bole kita bercutiiii!!

Mard:pegi Mard..jgn tak pegi...BEST!!

tchersally said...

What do you mean tag along? menembak? huhu..where?

Post a Comment

 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates