Dalam Telur Ada...










Astaghafirullahalaziiim...
Terkejut betul bila mendengarkan cerita kawan ku.. cerita mengenai kerja jahat manusia kepada manusia lain, yang menggunakan bantuan syaitan...SIHIR!! Proses berubat menggunakan telur..pesakit disuruh menggenggam sebiji telur fresh, sementara ayat2 quran dibaca.. Kemudian, telur di pecahkan kedalam sebuah mangkuk jernih. Pada mula nya tiada apa2 yg ganjil kelihatan tapi secara perlahan-lahan sebentuk jarum berwarna keemasan, muncung jarum berwarna hitam kesan dibakar, panjang 1 inci muncul ditengah2 kuning telur itu. Tujuan jahat, niat merosakkan yg akhirnya menyebabkan maut!I sh ish ish...tak guna sembahyang tak tinggal tapi berhati busuk hingga sanggup buat apa saja...

SIHIR

· MAKSUD
- ilmu yang berkaitan perbuatan secara halus melalui pertolongan makhluk ghaib, iaitu
  dengan bantuan syaitan atau jin bertujuan memudharatkan atau mengelirukan manusia

· CONTOH
- menggunakan jin atau syaitan melalui santau / guna-guna
- mengamalkan perubatan dengan mendekatkan diri kepada jin disertai dengan 
  penyembelihan haiwan
- pertunjukan silap mata yang menggunakan kuasa makhluk-makhluk halus

· PUNCA BERLAKUNYA PERBUATAN SIHIR
- perasaan dendam seseorang terhadap orang lain
- iri hati dengan kelebihan atau kedudukan seseorang
- ada perasaan benci terhadap seseorang


· CARA MENANGANI PERBUATAN SIHIR
- mengambil tindakan tegas terhadap orang yang melakukan perbuatan sihir
- menerapkan ajaran islam secara menyeluruh dan mendalam kepada masyarakat
- tidak memberi sokongan atau kerjasama dengan orang yang melakukan perbuatan tersebut


· AKIBAT BURUK JIKA MENGAMALKAN SIHIR
- merosakkan akidah dan membatalkan iman
- memecah-belahkan masyarakat dan menimbulkan fitnah
- hilang pergantungan kepada Allah kerana mendapat bantuan syaitan


· HIKMAH ISLAM MENGHARAMKAN SIHIR
- supaya akidah seseorang tetap terpelihara
- supaya orang Islam dapat hidup dlam keadaan yang aman dan sejahtera
- supaya persengketaan dan permusuhan dapat terhindar



· CARA MENGELAKKAN DIRI DARIPADA TERKENA SIHIR
- membaca ayat-ayat kursi setiap kali selesai solat
- membaca surah al-Ikhlas dan sebagainya
- banyak berlindung dengan kalimah-kalimah Allah SIHIR

Wallahualam...




Spunky Sally


15 comments:

tchersally said...

Lawanya ur new setting..

mmg ramai manusia di luar sana yg bertuhankan syirik,iblis dan syaitan..

tell ur friend to be strong..berdoa byk2 kerana doa org teranaiya sangatlah mustajab..belive me ..been there done that..

and for those who did that..tunggu sajalah balasan d sana..

astaghafirullahila'zim..

ShashaLia said...

alamak ai puan.. mentakotkan saya.. huhu

Spunky Sally said...

Apa-apa pon..harus diingat ya, kuasa Allah mengatasi segalanya. Mohon perlindungan darinya..insyaAllah selamat lah kita dari perbuatan laknat seperti ini...

Spunky Sally said...

Tchersally,

Betul sgt tuh...Semoga keluarga kita dilindungi Nya sentiasa..

Anonymous said...

Spunky Sally, dengar cerita adik u yang dah sasau pun dah start nak santau bekas madu dia. So entry ni macam nak warning yg family anda akan santau dia kan. Masya Allah, pura pura baik. Kenapa nak khianat sesama manusia macam ni. Cuba bayangkan kalau anak-anak adik u, or anak2 u pulak yg kena santau. Jangan main-main kan manusia. Tak berbaloi semua porak peranda kerana adik ipar yang dayus tu.

Anonymous said...

Makcik, adik ipar kau cakap anak2 dara kau bukak satu blog ugut bunuh bekas madu adik kau. So, ready la kalau anak dara kau masuk lokap sekali, kalau report polis di buat. Ini dah masuk kanun keseksaan.

Ini petikan dari blog si pendek yang anak dara kau buat.

"Mula2 hilang H/P, kemudian hilang moral, hilang pertimbangan then hilang harga diri....U tak perasan ke??, tapi apa aku nak nasihat kat sini jangan sampai hilang nyawa baru nak bertaubat."

tchersally said...

God knows best.

tchersally said...

Kelakar kan, they want to turn the table up-side down..hikkss

Spunky Sally said...

Ntah apa-apa ntah..biar lah mereka dengan ilusi mereka...I akan biarkan komen2 tu kat sini..biar orang lain tgk logik ka tak logik pertuduhan yang dia buat.

Kita menulis blog bukan tujuan untuk caci mencaci atau ugut mengugut..itu semua buang masa saja. kita menulis blog untuk intellectual discourse sahaja. Anything other than that...hah..discard aja, no big deal.

Ada ka dia kata blog si pendek tu..anak I yang buat!!! Tuduh lagi...dah berapa dosa dah ngan I ni...Mcm I cakap dulu, kalau apa2 yang dia tulis tu bukan fakta..I tak akan maafkan sampai mati!!

Semoga Allah beri petunjuk pada mereka...

Adik, Adik Ipar, Anak2..!!! Move on we will...

Spunky Sally said...

Tcher Sally,

Memang kelakar. Dia buat kelakar, kita gelak, pas tu dia marah pulak kita gelak.
Depa ni mmg tak dak kreja ka apa? semua blog orang di masuk. blog aku yang tak mengutuk dia dan tak sentuh pasal dia sekelumit pun, dia attack. Apakah?

Anonymous said...

Spunky Sally,

Nasib baik you tak dapat student macam Anonynous tu...you ajar lain, dia faham lain. Masuk kelas pemulihan pun belum tentu menjadi. Hancur KPI sekolah macam nih...

* Anonymous : kalau anda nak tahu, KPI tu Key Performance Index. Nanti takut anda ingat code word apa pulak yang di gunakan untuk ugut anda atau santau kan anda pulak...

tchersally said...

Sis, cool down..
mcm i told Shima..jom kita semua give them a silence treatment, org yg tgh terkinja2 nak bertelingkah kalau kita tak layan,kita buat tak tau, depa akan lebih tersiksa. Bayangkan lah org dah selak2 kain nak ajak kita fight,tapi kita buat muka seposen,tak perlu lawan, kita serah kat Allah..i'm sure they'll go crazy even quicker.

tchersally said...

Sis perasan tak ayat Anon tu, she's trying to make us fight each other pulak. Tu memang kepakaran dia, melaga2kan org, twisting story line,bad news to her lah kan!

Spunky Sally said...

Don't worry sis..I'm fine. You know me nothing can easily agitate me..i'm cool.

tchersally said...

am glad..we are ONE ONE ( eleven lah tu..11)

Post a Comment

 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates